«Біобезпека» вивчає механізми впливу та взаємодії небезпечних факторів середовища життєдіяльності, в першу чергу біологічних агентів (бактерій, вірусів, паразитів) отруйних речовин, в т.ч. з новими, штучно утвореними ознаками на організм, а також їх розповсюдження і можливі негативні наслідки для життя та здоров`я людини. Метою вивчення дисципліни є теоретична і практична підготовка студентів по оцінці та створенню безпечних умов життєдіяльності людини, попередження захворювань небезпечними та особливо небезпечними інфекціями, масовими отруєннями серед населення, в т.ч. у ході військових дій чи терористичних актів. Передбачає підготовку спеціалістів, які володіють необхідним обсягом теоретичних і практичних знань щодо питань біобезпеки та організації проведення профілактичних та протиепідемічних заходів в умовах надзвичайних ситуацій у мирний час, в тому числі за умов занесення карантинних інфекцій.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
- основні правові документи, угоди та домовленості в галузі
біобезпеки, що прийняті в Україні та ряді передових країнах Світу;
- вимоги по
дотриманню міжнародних медико-санітарних правил та правил, санітарної охорони
території України;
- основні фактори середовища життєдіяльності людини біологічні, хімічні,
фізичні, соціальні, які мають або можуть мати небезпечний вплив на здоров`я
людини чи здоров`я майбутніх поколінь;
- сучасні
аналітичні ситеми та засоби контролю якості та безпеки середовища
життєдіяльності, в т.ч. продуктів харчування та питної води;
- механізми та наслідки негативного впливу патогенних мікроорганізмів на людину;
- сучасні методи дезінфекції, дезінсекції, дератизації та
дезактивації.
вміти:
- працювати з інформаційними масивом та аналізувати дані щодо інфекційних
захворювань в т.ч. особливо небезпечних, масових отруєнь людей, виникненні
інших надзвичайних ситуацій у сфері охорони громадського здоров’я на світовому,
національному, регіональному та місцевому рівні;
- застосовувати вимоги по дотриманню
міжнародних медико-санітарних правил та правил санітарної охорони території
України в практичній діяльності;
- аналізувати якість та походження питної
води, харчової та іншої продукції, які можуть нести загрозу життю та здоров`ю
людини;
- приймати участь в організації та проведенні деінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних та дезактиваційних заходів у
вогнищах карантинних (особливо-небезпечних інфекцій).
Код та найменування спеціальності:
256 Національна безпека (за окремими сферами забезпечення і видами діяльності)
Рівень вищої освіти: Перший (бакалаврський)
Форма навчання:
Денна
- Teacher: Ігор Віталійович Гущук
- Teacher: Інна Станіславівна Хоронжевська